Громадам повернуть частину вилучених коштів

Дата: 23.03.2018 12:45
Кількість переглядів: 664

   Фото без опису

   Об’єднані територіальні громади отримають частину коштів, вилучених з їхніх бюджетів через недосконалість бюджетного законодавства. Нагадаємо, суттєві зміни в бюджетному законодавстві призвели до того, що 25 січня 2018 року Запорізька облрада змушена була перерозподілити дотацію з місцевого бюджету на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я в розмірі 269 млн. грн., затверджену рішенням від 30 листопада 2017 року «Про обласний бюджет на 2018 рік». Сума зменшення становила 155 млн. грн. – за новим законом, таку суму необхідно було передати на утримання освітніх та медичних закладів міст обласного значення Запорізької області.

Сьогодні, під час засідання ради голів об’єднаних територіальних громад Запорізької області лідери громад попросили директора департаменту фінансів Запорізької ОДА Сергія Медвідя внести ясність у цьому питанні. За словами Сергія Медвідя, на сесію 22 березня винесено проект рішення, яким пропонується зменшити суму видатків містам обласного значення (крім Токмаку) на 50%. Таким чином, в бюджети громад повернеться близько 75 млн. грн.. дотації з місцевого бюджету на здійснення переданих видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я відповідної додаткової дотації з державного бюджету. За словами директора департаменту фінансів Запорізької ОДА, кошти будуть розподілені відповідно до кількості медичних і освітніх закладів на територіях.

Разом з тим, обласна влада продовжує роботу із кабінетом Міністрів України щодо збільшення розміру субвенції до рівня, який дозволить забезпечити оплату енергоносіїв і виплату заробітної плати працівникам шкіл, дитячих садочків, лікарень і поліклінік в районах і громадах області.

Обговорюючи «грошові» питання, голови громад цікавились у представників обласної виконавчої влади, чому пробуксовує обіцянка перейти на прямі міжбюджетні відносини із державою? Адже реформа децентралізації, яка успішно проходить на території Запорізької області, передбачає саме такі прозорі стосунки.

Говорячи про успішність децентралізаційної реформи, керівник апарату Запорізької ОДА Зінаїда Бойко наголосила, що в Запорізькій області остаточно створено 44 ОТГ. Це дозволяє Запорізькій області перебувати в «п’ятірці» лідерів із створення громад в Україні. При цьому новостворені громади демонструють зростання, тож це може свідчити про якість об’єднання.

Крім бюджетних питань, під час сьогоднішнього засідання ради голів об’єднаний територіальних громад Запорізької області обговорювалось звернення до народних депутатів України та Віце - прем’єр - міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, що включає в себе положення про зміни до Податкового Кодексу України в частині введення єдиного податку на користування землями сільськогосподарського призначення, фінансування проектів з державного фонду регіонального розвитку, порядку розподілу субвенції на формування інфраструктури ОТГ для селищ міського типу.

Запорізька обласна рада і Запорізька ОДА продовжують практику відкритого спілкування із головами об’єднаних територіальних громад і запропонували провести черговий День ОТГ 26 березня цього року, аби з’ясувати питання розподілу субвенцій на розвиток інфраструктури і підвищення прозорості роботи ОТГ регіону.  

Інформація із сайту Запорізької обласної ради.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь