«Хусточка, хустина»

Дата: 06.11.2018 13:37
Кількість переглядів: 1032

Фото без опису

 

В кожного народу є своя святиня,

А для Українців – вишита хустина.

Світлий символ щастя й ніжності в серцях

Мов весна квітуча хусточка ось ця.

 

   З давніх давен головним убором українських жінок була хустка. Спочатку її робили з білого тонкого полотна, потім вишивали різнокольоровими нитками. Найчастіше використовували червоні, сині, зелені, жовті та рожеві кольори. Іноді вишивали хустки нитками чорного кольору, але тільки разом із червоним. Спочатку візерунок був геометричним,  пізніше придумали рослинний орнамент з квітів і листя мальви, барвінку, троянди. На хустках вишивали птахів: півня, голуба, зозулю. Жінки зберігали хустки у скринях. У кожній родині, де підростала дівчина, скриня  наповнювалась хустками. 

 Так і в музейній кімнаті Кінськороздорівського НВК у скринях зберігаються понад 50 хусток. Справжній показ- дефіле влаштували дівчата та хлопці 9-11 класів. Організатороми цього цікавого заходу були вчителі: Черкун Олексій Іванович, Сур Любов Олександрівна, Сур Наталья Петрівна та Рябченко Олена Анатоліївна.

Як же гарно між осінніми деревами, теплим осіннім сонцем майоріли невиданої краси барвисті хустки на роздорівських дівчатах.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь