День Героїв Небесної Сотні

Дата: 19.02.2021 09:06
Кількість переглядів: 1364

Фото без опису

20 лютого – День Героїв Небесної Сотні

 

 «Небесна сотня» - прийнята в Україні збірна назва загиблих 104 протестувальників, які мали безпосередній стосунок до ідеї та акції Євромайдану (Революції Гідності) у грудні 2013 – лютому 2014 року.

Майже вісім років тому, 21 листопада 2013 року, в 9-ту річницю Помаранчевої революції, зібрався Євромайдан. Ним розпочалися події, відомі нині як Революція Гідності. Активісти виступили за повернення України до європейського шляху розвитку, зокрема, укладення Угоди про асоціацію з Євросоюзом, яку Віктор Янукович відмовився підписати.

У ніч з 29 на 30 листопада 2013 року на Майдані Незалежності спецпідрозділ «Беркут» жорстоко розігнав мітингувальників. В результаті наступу силовиків десятки людей було жорстоко побито, серед них багато студентів, після чого по всій Україні пройшли численні мітинги.

Загалом протистояння учасників Революції Гідності та представників режиму Януковича тривало понад три місяці. Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року, коли від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану вірменин Сергій Нігорян та білорус Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

У період із 18 до 20 лютого загинуло та отримало травми найбільше протестувальників. Ці події стали останнім переломним моментом Революції Гідності.

21 лютого 2014 року офіційна влада України юридично визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. Цього дня на Майдані відбулося прощання із загиблими повстанцями, яких у жалобних промовах назвали «Небесною сотнею», а під час прощання звучав жалобний гімн Майдану – «Пливе кача…».

Героями Небесної Сотні стали люди різні за віком, статтю, освітою, з різних куточків України та з-за кордону. Серед них були успішні підприємці, журналісти, вчителі, студенти, й пенсіонери. Найстаршому – Іванові Наконечному - було 82 роки, а наймолодшому Назарієві Войтовичу – лише 17. Вийшовши на Майдан, вони прагнули справедливості, чесності та гідного життя. Всіх їх об’єднала українська земля та бажання жити у вільній, незалежній країні. Вони гинули, та не здавались.

День  Героїв Небесної Сотні відзначається щорічно 20 лютого згідно з Указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні».

ГЕРОЇ НЕ ВМИРАЮТЬ! Саме цими словами Україна проводжала в останню путь своїх своїх синів та дочок, тих, хто загинув за свою країну, за свій народ!

Сьогодні, в цей жалобний день, ми маємо віддати шану тим, хто пожертвував найціннішим заради нашого майбутнього.

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь