Здорове харчування у Воскресенській громаді

Дата: 10.01.2022 13:13
Кількість переглядів: 934

 

 

Фото без описуЗдорове харчування у Воскресенській громаді

Школа та дім – головні місця, де формуються звички на все життя. Якщо ми зараз організуємо безпечні харчові звички у наших дітей, вони залишаться з ними і в дорослому житті. Як наслідок – виростуть здорові та свідомі люди. Саме тому в Україні розгорнуто реформу шкільного харчування за   ініціативи першої леді Олени Зеленської.

   До реформи шкільного харчування всі заклади освіти нашої громади долучилися 1 вересня 2021 року. Було розроблене чотиритижневе меню на осінній період, до складу якого ввійшли страви, рекомендовані МОЗ України та страви із рецептурних збірників, якими користувалися раніше.

Реформування шкільного харчування  в закладах освіти громади розпочалося понад два роки тому, ще з моменту створення першого збірника кулінарних страв для приготування у школах ,  укладений відомим  ресторатором Євгеном Клопотенком.

Слід відзначити роботу шкільних  кухарів та  технолога з харчування відділу освіти,молоді,спорту,культури та туризму Шевченко Наталію  та  подякувати їм. Вони з розумінням поставилися до конкретних завдань і розпочали розробку технологічного процесу приготування страв  та  впроваджували поступово готувати нові страви. Саме завдяки їхній нелегкій праці ми змогли за цей період вивчити смаки наших дітей, що дало змогу включити в нове меню вже ті страви, які вподобали школярі.

Що для нас є здорове харчування?

  1. Багато свіжих овочів та фруктів.
  2. У нашому раціоні немає місця консервам, ковбасам, сосискам.
  3. Зменшена кількість смаженого, тому наші страви відварені, тушковані або ж запечені.
  4. Ми розуміємо всю шкідливість надлишкового цукру та солі, тому в новому раціоні зменшена їхня кількість, зокрема такі напої як чай, узвар, какао з молоком з 1 січня 2022 року  пропонуватимуться дітям без цукру.
  5. До складу страв включені сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив), горіхи, насіння соняшникове та гарбузове.
  6. Молочні страви кожного дня. Збільшена кількість вживання м’яса та риби.
  7. Хліб корисний – цільнозерновий, житній, висівковий.

Оновлене меню є досить різноманітним, хоча розуміємо, що звикати до нього доведеться всім: дітям, батькам, шкільним кухарям, адже у кожного є свої сформовані звички. Тому важливо, щоб удома теж готували такі страви, тоді дитина швидше звикне до нового харчування, бо, щоб звикнути до нових продуктів, дітям інколи потрібно скуштувати їх 7-12 разів.

У нашій громаді багато уваги приділяється якості та безпеці харчування. У всіх закладах освіти створені групи безпечності харчування, розроблена відповідна документації, ведеться впровадження системи НАССР .

Частково проведено переоснащення шкільних їдалень: закуплені нові духові шафи, плити, тістомісильні машини, овочерізки, м’ясорубки, морозильні камери, виробничі столи.

Усі ці заходи спрямовані на покращення харчування дітей, бо здорове харчування – це не тільки гарне самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але й любов та повага до себе. Це прагнення до здорового та довгого життя. Тому формуймо ці звички разом!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь