Про необхідність подання електронних декларацій

Дата: 05.01.2024 09:00
Кількість переглядів: 43

Фото без опису

12 жовтня 2023 року набрав чинності Закон про відновлення декларування. Одночасно стартувала й кампанія декларування за 2021-2022 роки, яка триватиме до 31 січня 2024 року. 

Отже, за загальним правилом до 31 січня 2024 року публічні службовці повинні подати: щорічні декларації (з будь-якою позначкою) за 2021-2022 звітні періоди, декларацію при звільненні за 2022-2023 роки (якщо обов’язок подання декларації настав до 11.10.2023 включно), декларацію кандидата на посаду за 2021 та 2022 звітні періоди (якщо кінцевий строк їх подання настав у період з 24.02.2022 по 11.10.2023 включно).

Разом з тим, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», передбачена адміністративна, кримінальна, дисциплінарна й цивільноправова відповідальність.

- У разі несвоєчасного подання декларації складається протокол і особа підлягає адмінвідповідальності, передбачено штраф у розмірі від 850 до 1700 грн, а також інформація про особу вноситься до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов'язані з корупцією правопорушення. При цьому порушника зобов’язують подати декларацію, - розповіла заступниця начальника відділу правового моніторингу управління безпеки та якості міста департаменту правового забезпечення Запорізької міської ради Яна Брек.

Подання суб'єктом декларування завідомо неправдивих відомостей у декларації або умисне неподання зазначеної декларації карається позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

У разі, якщо декларантом допускається помилка, подати виправлення він може один раз впродовж 30 днів після подання декларації.

З 1 січня до 31 березня 2024 включно публічні службовці (крім тих, які мають право на відтермінування) повинні подати щорічні декларації за 2023 звітний період. Декларуванню також підлягають і ті, хто звільнився з роботи, та ті, хто виїхав за кордон.

- Все залежить від дати прийняття на роботу та періоду, який людина відпрацювала. При звільнені людина подає щорічну декларацію. Через рік після звільнення вона подає декларацію за неохоплений період, - зазначила Яна Брек.

Разом з тим НАЗК розробило Порядок вилучення з відкритого доступу декларації. Встановлено відповідний порядок та перелік осіб, які можуть надіслати подання про вилучення декларації з публічного доступу. Це, зокрема, військовослужбовці, суб’єкти декларування, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, полонені та інші, а також члени їх родин.

На підставі подань вилучаються з відкритого доступу не тільки декларації, а й повідомлення про суттєві зміни у майновому стані, подані за всі періоди. Всі документи, подані до Реєстру декларантами, стосовно яких на підставі подань вже застосовані заходи захисту, вилучаються з публічного доступу автоматично.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь